به بهانه روزجهانی کتاب
معرفی آثار ماندگار دکتر بسمالله شریفی
دکتر "بسمالله شریفی" (شاعر، نویسنده و روزنامهنگار)، از هر دقیقه زندگی خود به طور مؤثر استفاده میکند. او زمان را گرانبها میداند. با وجود تمامی مشغلهها و مسئولیتهای زیادِ اداری و کاری، عشق به خلق آثار، او را معروف و شناخته شده ساخته است. علیرغم سن و سال کم، او مراحل پیچیدهی زندگی را طی کرده و طوفانها را پشت سر گذاشته و باعث حسادت برخی از ناتوانان گردیده است. همانطور که گفته میشود: "با خدادادگان ستیزه مکن که خدا دادگان را خدا داده است". او شخصیت خدا داد است.
آثار خلق شده توسط دکتر "بسمالله شریفی"، مؤسس و دبیرکل اجرایی بنیاد جهانی سخن گستران سبزمنش، مورد تایید مردم است و ۲۸ عنوان کتاب او تاکنون در دسترس خوانندگان قرار گرفته است، که در این بخش به ترتیبِ نوبت نشر، با در نظر داشت منابع دست داشته، مختصرأ هر یکی از کتابهای نشر شده از جانب "بسمالله شریفی"، را با امانتداری به معرفی میگیرم و در پایان، کتابهای نوشته شده در مورد زندگینامه، فعالیتها و آثار ارزشمند "بسمالله شریفی" (بسمالله شریفی از منظر دیگران) را به شما تذکر خواهم داد.
۱- طلسم دهر؛ نخستین مجموعه شعری آقای شریفی است که حاوی ۴۷ قطعه شعر در قالبهای مختلف بوده، در تابستان ۱۳۸۸ با قطع رقعی در ۸۰ صفحه از سوی نهاد فرهنگی و اجتماعی مردم روشنضمیر میهن با ۱۰۰۰ شمارهگان با دو مقدمه از سوی بزرگان فرهنگی، منتشر شده است.
۲- سکولاریسم از دیدگاه اسلام؛ دومین تألیف آقای شریفی بوده که در خزان/ پاییز ۱۳۸۹، با قطع رقعی در ۱۰۷ صفحه از سوی نهاد فرهنگی و اجتماعی مردم روشنضمیر میهن و انتشارات الازهر در ۲۰۰۰ جلد چاپ و توضیح گردیده است.
۳- مَهر و جهیزیهی زن در اسلام؛ این کتاب با قطع رقعی ۹۲ صفحهای در خزان ۱۳۸۹ از سوی نهاد فرهنگی و اجتماعی مردم روشن ضمیر میهن و انتشارات الازهر در ۲۰۰۰ جلد چاپ و تکثیر گردیده و یکی از کتابهای مؤثر در زمینهی مهر و جهیزیه زن در اسلام میباشد، که بسیار دقیق، علمی، حقوقی و شرعی به مسأله پرداخته شده است. این کتاب حاوی دو مقدمه و تاییدی توسط دکتر سید ابراهیم حکمت و الحاج مولوی عبدالوکیل آخندزاده، بوده و با بررسیهای علمی پیامد مَهر زیاد و کمر شکن را در امر ازدواج با این مورد خلاصه نموده است:
گرانی مهریه = روی گردانی از ازدواج = ارتکاب جرایم و بروز عواقب ناگوار = تباهی و هلاکت جامعه.
۴- یادداشتهای قرآنی از: مرحوم عبدالرزاق نسیمی؛ این کتاب از پارچه کاغذها و یادداشتهای مرحوم عبدالرزاق نسیمی بعد از فوتش توسط بسمالله شریفی؛ تدوین، بازخوانی، مقدمه و تصحیح گردیده و در بهار۱۳۹۰، در ۱۰۲ صفحه توسط نهاد فرهنگی و اجتماعی مردم روشن ضمیر میهن در انتشارات کاروان چاپ و بعدا توضیح گردیده است.
۵- شعر جوان غزنه(جلد اول)؛ این گزینه با مقدمه، تدوین و تصحیح بسمالله شریفی که در برگیرنده ۶۰ قطعه شعر شاعران جوان غزنه میباشد به پیشواز (غزنه ۲۰۱۳، مرکز ثقافت اسلامی) در ۱۳۰ برگه در ۱۵۰۰ شمارهگان در بهار ۱۳۹۲، از سوی ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی که مسولیتش را در آن زمان آقای شریفی عهده دار بوده، منتشر شده است.
۶- غزنه در آیینه شعر(جلد اول)؛ این کتاب با مقدمه، تدوین، تصحیح و دو قطعه شعر بسمالله شریفی پیرامون غزنه که در برگیرنده ۴۲ قطعه شعر شاعران از جغرافیای مختلف در مورد عظمت تاریخی غزنی میباشد به پیشواز(غزنه ۲۰۱۳، مرکز ثقافت اسلامی) در ۱۳۴ صفحه در ۱۵۰۰ شماره گان در بهار ۱۳۹۲، از سوی ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی منتشر شده است و آقای شریفی این کتاب را به: ارواح فرهنگ پرور بزرگ و سیاستمدار سترک(سلطان محمود کبیر)؛ تقدیم نموده است.
۷- شعر جوان غزنه(جلد دوم)؛ در زمستان ۱۳۹۲، در ۱۵۹ برگ با قطع رقعی، در ۱۵۰۰ شمارگان از سوی ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی به همکاری نهاد فرهنگی و اجتماعی مردم روشن ضمیر میهن حاوی شعر ۶۹ شاعر جوان که از جلد اول بازمانده بودند، با مقدمه، شعر، تصحیح و تدوین آقای شریفی منتشر شده است.
۸- غزنه در آیینه شعر(جلد دوم)؛ شعر های این مجموعه که در برگیرنده شعر ۴۲ شاعر بشمول بسمالله شریفی از کشورها و ولایات مختلف افغانستان در مورد غزنه میباشد؛ با مقدمه، تدوین و تصحیح آقای شریفی در ۱۲۰ صفحه و ۱۵۰۰ شمارگان در زمستان ۱۳۹۲ از سوی ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی به همکاری نهاد فرهنگی و اجتماعی مردم روشنضمیر میهن به پیشواز جشنواره نهایی(غزنه ۲۰۱۳، مرکز ثقافت اسلامی) منشتر شده است.
۹- شاخههایگل (شناسنامه مختصر شاعران معاصر غزنه با نمونه کلام شان)؛ این کتاب چنانچه از نامش پیداست، معرف ۶۳ نفر از شاعران معاصر غزنه بشمول شعر و نشر مشخصات آقای شریفی بوده که با مقدمه، تدوین و تصحیح آن توسط بسمالله شریفی در ۱۳۸ صفحه با قطع رقعی در زمستان۱۳۹۲، از طرف ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی در ۱۵۰۰ جلد چاپ و تکثیر گردیده است.
۱۰- یکچمن تخیّل(شناسنامه مختصر داستاننویسان معاصر غزنه با نمونه کلامشان)؛ این کتاب معرفی کننده ۲۵ تن از داستان نویسان معاصر غزنه همراه با نمونه داستانشان، بشمول داستان کوتاه و نشر مشخصات آقای شریفی بوده که با مقدمه، تدوین و تصحیح آن توسط بسمالله شریفی در ۱۵۲ صفحه با قطع رقعی با صفحه¬آرایی جعفر نظری، در زمستان۱۳۹۲، از طرف ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی در ۱۵۰۰ جلد چاپ و تکثیر گردیده است.
۱۱- تاجدار شرق(گزینه مستقل شعری بسمالله شریفی)؛ این کتاب که در برگیرنده ۵۲ قطعه شعر آقای شریفی در قالبهای: غزل؛ غزلمثنوی، دوبیتی، رباعی و سپید میباشد مزین با تقریظ (الحاج پوهنیار دوکتور صدیق نصرت، استاد دانشگاه طبی کابل) و(الحاج عبدالغفور حمیدی، منشی انجمن فرهنگی حضرت حکیم سنائی) بوده، در ۱۰۵ برگه، به تعداد ۱۵۰۰ شماره، در زمستان ۱۳۹۲، از سوی ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی به همکاری نهاد فرهنگی واجتماعی مردم روشن ضمیر میهن به پیشواز جشنواره غزنی( مرکز ثقافت اسلامی) منتشر شده است.
۱۲- معرفی مختصر آبدات و اماکن تاریخی غزنه؛ این کتاب که معرّف دقیق(۴۵) مزار و اماکن تاریخی غزنی میباشد به ۴ زبان (فارسی، پشتو، عربی و انگلیسی)؛ در ۱۱۲ صفحه از سوی بسمالله شریفی تالیف گردیده و به پیشواز جشنواره غزنی، پیشکش مهمان و اشتراک کنندگان شده است. آقای شریفی این کتاب را به: (ارواح ملکوتی حضرت حکیم سنایی و نیز به ارادتمندان اولیاءالله غزنه باستان) تقدیم نموده است. این کتاب در زمستان ۱۳۹۲ از طرف ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی توسط انتشارات و چاپخانه کاروان چاپ و تکثیر گردیده و مورد استقبال خوب خوانندگان قرار گرفته است. شما با داشتن این کتاب میتوانید بدون راهنما به اماکن تاریخی و مزارات غزنی سر بزنید.
۱۳- شهرِبلورین(بغلان در آیینه شعر)؛ یک غزل(شهر بلورین) و چند دوبیتی بسمالله شریفی پیرامون بغلان، آغازی میشود برای تدوین یک مجموعه خوب؛ این مجموعهی شعری در برگیرندهی شعر ۶۰ شاعر از ولایات و کشورهای مختلف در مورد ولایت/ آستان بغلان بوده که با مقدمه، تدوین و تصحیح بسم الله شریفی در ۹۳ صفحه در تابستان ۱۳۹۶، از سوی انجمن ادبی سبزمنش به همکاری نهاد فرهنگی واجتماعی مردم روشن ضمیر میهن منتشر و طی یک محفل شاندار رونمایی گردیده است. فرهنگیان بغلان به استقبال این اقدام آقای شریفی، نام ادبی بغلان را( شهر بلورین) گذاشته اند و آقای شریفی فرهنگسرایی را به نام(فرهنگسرای بلورین) در بغلان ایجاد نموده که گزارشش را تلویزیون ملی افغانستان نیز نشر نموده است.
۱۴- تقویم سبز(مجموعه شعری بسمالله شریفی)؛ این گزینه شامل ۳۲ قطعه شعر آقای شریفی در قالب: (غزل، غزل مثنوی و مستزاد) بوده در ۹۵ صفحه با مقدمه: (دکتر أسماء أمین حسن فرحات، استاد دانشگاه الازهر- مصر) و (پوهاند عبدالکریم "جلال فرهیخته"استاد دانشگاه کابل) در خزان/ پاییز ۱۳۹۷، از سوی (شبکه تعلیمی، تحصیلی، ادبی و نشراتی سبزمنش) در ۱۰۰۰ شمارهگان چاپ و نشر گریده است و آقای شریفی این گزینه را به: (شکنندههای طلسمِ جهالت، بیعدالتی، تعصب و محرومیت) تقدیم نموده است.
۱۵- روایتی از نور( زندگینامه، جهاد، مردانگی، سخاوت و مردمداری الحاج محمد شریف "رَحِمَهُ الله")؛ این کتاب را جناب بسمالله شریفی بعد از فوت پدرش نوشته و تقدیم نموده است به:
* ارواح ملکوتی پدرم(حاجی محمد شریف"رحمهالله") که کوهی از نجابت و غرور بود، ستونی از صداقت و افتخار، سپیداری از جنس استقامت.
* مادرم که واژهها در وصفش احساس کمبودی مینمایند و زندگی را برای ما معنی بخشیده است.
* همسرم که دردِ نبود پدرم را دوشادوش ما و حتی بیشتر از ما متحمل شد و شبها در کنارم برای خسرش(پدر شوهرش) اشک ریخت.
* برادران و خواهرانم که سپاهیانی از سنگر شرافت و عزت هستند و کوه پایههایی از نوعِ شهامت.
*آشنایانم که آشنایی و رفاقت صادقانه و بیآلایششان را یکبار دیگر به اثبات رسانیدند.
* به تو خوانندهایکه زحمت کتابخواندن را متقبل شدهای).
این کتاب که شامل زندگینامه پدر و پیشینه خانوادگی آقای شریفی میشود در ۱۰۲ صفحه مستند با روایات اهل سنت، از سوی انتشارات راشدین به همکاری بنیاد جهانی سبزمنش با ویراستاری میرویس هروی و خانم دکتر نازی عارف نژاد و صفحهآرایی و طرح جلد میترا فهیمنیا بعد از مجوز و اخذ شابک رسمی از مراجع رسمی و مرتبط جمهوری اسلامی ایران، در ۱۰۰۰ شمارهگان منتشر شده است.
۱۶- حمایت از میراث فرهنگی در قوانین افغانستان و اسناد بینالملل؛ این کتاب بعد از مجوز رسمی:(شابک، فهرست نویسی بر اسای اطلاعات فیپا، رده بندی کنکره، رده بندی دیویی، شماره کتابشناسی ملی جمهوری اسلامی ایران) از سوی انتشارات زرین مهر به همکاری بنیاد جهانی سبزمنش در اواخر سال ۱۴۰۰ در ۱۲۴ برگه در ۱۰۰۰ شماره گان منتشر شده است.
۱۷- سبزمنش؛ پیشینه، موسسان و اهداف؛ این کتاب توسط بسمالله شریفی پیرامون بنیاد جهانی سبزمنش، پیشینه سبزمنش، معرفی مووسسان سبزمنش از ۲۲ کشور دنیا، اهداف و اساسنامه سبزمنش نوشته شده و با مقدمه فارسی و انگلیسی پروفسور سید حسن امین از سوی انتشارات بعثت به همکاری بنیاد جهانی سبزمنش در ۱۱۶ صفحه بعد از دریافت مجوز رسمی(شابک، فیپاو... جمهوری اسلامی ایران) منتشر شده است.
۱۸- راویان نور(یاداشتها و گفت وشنود با تازه مسلمان شدگان)؛ این کتاب شامل ۵۳ عنوان بوده، با پیشنوشتار جامع و ارایه بخشی از آمار گرایش به اسلام در جهان توسط آقای بسم الله شریفی در ۲۲۶ صفحه تدوین و از سوی انتشارات زرینمهر به همکاری بنیاد جهانی سبزمنش بعد از دریافت مجوز رسمی(شابک، فیپا و... جمهوری اسلامی ایران) در اوایل سال ۱۴۰۱ منتشر شده است.
۱۹- بیا که همدلی را باز خوانیم؛ مجموعه مستقل دوبیتیهای بسمالله شریفی است که در ۱۰۴ صفحه در برج جدی/ دی ماه ۱۴۰۱ از سوی واحد انتشارات سبزمنش و انتشارات زرین مهر، با تقریظ پروفسور سید حسن امین، منتشر شد و در شهرستان نایین و دانشگاه آزاد اسلامی واحد(استان چهارمحال بختیاری) رونمایی گردیده است.
۲۰- شعر؛ یک تجویز تکراریست؛ مجموعه غزلیات آقای شریفی است که با مقدمه پروفسور سید حسن امین در ۱۰۰ رویه/ صفحه از سوی واحد انتشارات سبزمنش و نشرزرین مهر در سال ۱۴۰۲ منتشر شده و با حضور فرهیختگان(ایران، افغانستان، تاجیکستان و پاکستان) در تهران رونمایی شد.
۲۱- هوشنگ؛ ابتهاجی که سایه شد(زندگینامه، شعر ویادوارههای ماندگار امیرهوشنگ ابتهاج(ه.الف سایه)؛ این کتاب در ۱۴۸ صفحه، به بررسی زندگینامه هوشنگ ابتهاج پرداخته، در کنار بررسی دیدگاه صاحبنظران و تسلیتنامهها در مورد آقای سایه، ۷۰ قطعه شعر از کشورهای مختلف پیرامون آقای ابتهاج را در خود جا داده است. آقای شریفی در مقدمه این کتاب، به اصل همگرایی فارسی زبانان توجه ویژه نموده، و بر همسویی فارسی زبانان جهان تاکید جدی نموده است.
۲۲- غزلگستران سبزمنش؛ این کتاب شامل زندگینامه کامل و نمونههای اشعار پنجاه عضو برجسته بنیاد جهانی سخنگستران سبزمنش از ۱۸ کشور بوده که با مقدمه مفصل آقای شریفی تدوین و در ۱۶۰ صفحه از سوی واحد انتشاراتی سبزمنش و نشر زرینمهر، سال ۱۴۰۲ در ایران منتشر شده است.
۲۳- نوسرایان سبزمنش(زندگینامه و نمونههای"شعرنو" شصت عضو با افتخار بنیاد جهانی سبزمنش)؛ این کتاب چنانچه از نامش پیداست، شامل مشخصات کامل و نمونههای شعرنو ۶۰ عضو سبزمنش از ۱۵ کشور میباشد و در ۱۹۰ صفحه از سوی واحد انتشاراتی سبزمنش و نشر پژوهشی نوآوران شریف، سال ۱۴۰۲ در ایران منتشر شده است.
۲۴- دوبیتیگستران سبزمنش(زندگینامه و نمونههای"دوبیتی" شصت عضو با افتخار بنیاد جهانی سبزمنش)؛ در این کتاب مشخصات کامل و دوبیتیهای من در کنار شاعران ۱۸ کشور توسط دکتر بسمالله شریفی با مقدمه طولانی در مورد قالب دوبیتی در ۱۹۰ صفحه از سوی واحد انتشاراتی سبزمنش و نشر پژوهشی نوآوران شریف، سال ۱۴۰۳ در ایران منتشر شده است.
۲۵- غزلگستران سبزمنش(جلد دوم)؛ این کتاب شامل زندگینامه کامل و نمونههای غزلیات شصت عضو برجسته بنیاد جهانی سخنگستران سبزمنش از ۱۸ کشور بوده که با مقدمه مفصل آقای شریفی تدوین و در ۱۹ صفحه از سوی واحد انتشاراتی سبزمنش و نشر پژوهشی نوآوران شریف، سال ۱۴۰۳ در ایران منتشر شده است.
۲۶- رباعیگستران سبزمنش(زندگینامه و نمونههای"رباعی" شصت عضو با افتخار بنیاد جهانی سبزمنش)؛ این کتاب رباعیسرایان ۱۶ کشور عضو بنیاد جهانی سبزمنش به شمول من را احتوا نموده و با مقدمه طولانی آقای شریفی در مورد رباعی در ۱۷۶ صفحه از سوی واحد انتشاراتی سبزمنش و نشر پژوهشی نوآوران شریف، سال ۱۴۰۳ در ایران منتشر شده است.
۲۷- سبزمنش در آیینه شعر و نظر( از معرفی مختصر بنیاد جهانی سخنگستران سبزمنش تا شعر و دیدگاهِ ۱۳۰ شخصیت فرهیخته از ۲۵ کشور)؛ در این کتاب اشعار، مقالات و نظریات شاعران و نویسندگان ۲۵ کشور به شمول من و تعدادی از دوستان اوزبیکستانی درج است و با مقدمه فارسی و انگلیسی توسط بسم الله شریفی، تدوین شده است.
این کتاب که در نوع خودش کمنظیر است، در ۱۷۸ صفحه از سوی انتشارات زهره علوی و واحد انتشاراتی سبزمنش اواخر سال ۱۴۰۳ منتشر شده است.
۲۸- مشق حوادث(گزینه مستقل شعری بسمالله شریفی)؛ این کتاب با مقدمه شعری استادان بزرگواری مانند(استاد ابراهیم حاج محمدی "قمر"، استاد عباس خوشعمل کاشانی و استاد علیاکبر مقدم) مزین است.
این مجموعه شعری شامل اشعار جدید آقای شریفی در قالب غزل، مثنوی، نیمایی و سپید بوده و در ۱۶۶ صفحه از سوی واحد انتشاراتی سبزمنش و نشر پژوهشی نوآوران شریف در تهران منتشر شده است.
◇کتابهای نوشته شده در مورد زندگینامه و فعالیتهای استاد بسمالله شریفی( استاد بسمالله شریفی از منظر دیگران):
وقتی نوشتن کتاب در مورد دکتر بسمالله شریفی(سفیر همدلی و همگرایی پارسی زبانان جهان) در ذهنم مجسم شده بود، فکر میکردم شاید من اولین فردی باشم که در مورد زندگینامه، آثار، فعالیتها و دستاوردهای آقای "شریفی" کتاب مینویسم، ولی وقتی وارد مساله شدم، متوجه شدم شخصیتهای پرتلاشی از کشورهای( مصر، افغانستان و ایران) پیش از من در مورد "استاد دکتر شریفی" کتابهای زیر ا نوشته و منتشر نمودهاند:
۱- از کتاب" غزنه در آیینه شعر" تا شناسنامه و دستآوردهای مؤلف آن(بسم الله شریفی)، مؤلف: دکتر اسماء أمین حسن فرحات، استاد دیپارتمنت زبان و ادبیات فارسی دانشکده مطالعات اسلامی دانشگاه الازهر کشور مصر، مترجم: دکتر سید ابراهیم حکمت(رییس و استاد دانشگاه خصوصی آریا)؛
۲- چشمهی مهر(زندگینامه و بررسی اشعار بسم الله شریفی)؛ تألیفِ استاد نادیه(روشنگر انوری)، نشر سارات و بنیاد جهانی سبزمنش، ۱۴۰۰؛
۳- یک جهان تلاش و...(زندگینامه، دیدگاه، بررسی فعالیتها و اشعار دکتر بسمالله شریفی، مؤسس و دبیرکل بنیاد جهانی سخنگستران سبزمنش)، تألیفِ استاد رزیتا دغلاوی نژاد، نشر نوآوران شریف تهران، ۱۴۰۲
۴- سفیرِ معرفت(روایتی از: زندگی، آثار و دستاوردهای دکتر بسمالله شریفی همراه با اشعار و نظریات نخبگان پیرامون ایشان)، مؤلف: زرینه رحمتآوه درخشان. مشخصات نشر: انتشارات زهرهعلوی و بنیاد جهانی سخنگستران سبزمنش ۱۴۰۳
دکتر بسمالله شریفی شاعر و نویسندهای پر بار و پرکار است. علاوه بر کتابهایی که منتشر شده و در دسترس خوانندگان قرار گرفته است، او روی چندین کتاب دیگر به شمول یک کتاب ارزشمند و جهانی(دانشنامه شاعران معاصر" دایرهالمعارف پارسیسرایان جهان") کار و فعالیت میکند.
امیدواریم که در آیندهای نزدیک کتابهای دیگر او نیز در دسترس علاقهمندان به شعر و ادبیات فارسی قرار گیرد.
نویسنده: زرینه رحمت آوه درخشان